# ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος (3,5 χλμ νότια της Στούπας) είναι ψαροχώρι της Έξω Μάνης (Μεσσηνιακή Μάνη), με νεοκλασικές κατοικίες και πέτρινα αρχοντικά που διατηρούν την παραδοσιακή μανιάτικη τεχνοτροπία. Συνδυάζει μανιάτικα χαρακτηριστικά με νησιώτικη φυσιογνωμία. Παλαιότερα ονομαζόταν Σελίνιτσα. Κατά μία εκδοχή, η ονομασία του χωριού προέρχεται από την σλάβικη λέξη selo=χωριό, selinitsa= μικρό χωριό. Στη μικρή παραλία Μάλσοβα (Πανταζή) του Αγίου Νικολάου, με την ψιλή άμμο, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Παμίσου, τοποθετείται η αρχαία Πέφνος και απέναντί της το ομώνυμο νησάκι όπου, κατά τον μύθο, γεννήθηκαν οι Διόσκουροι.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Άγιος Νικόλαος κατάφερε να αναπτύξει τον τομέα του τουρισμού. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει το Πυροβολείο του Γερακάρη, το οποίο χτίστηκε από τον αρχηγό των Χιτών στη Μάνη, Σταύρο Γερακάρη. Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτήριο ιδιοκτησίας Γρηγορίου Σκαλκέα, ένα σημαντικό μνημείο για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του χώρου. Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου – Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού, απ’ όπου πήρε το όνομά του το χωριό. Το χωριό διαθέτει Νηπιαγωγείο, Λιμενικό Σταθμό και Κέντρο Υγείας. Δυτικά του χωριού στέκει ένας φάρος 5 μέτρων.

Hot Spots

Τα φαράγγια του Βύρου και του Ριντόμου

Οι εκκλησίες του Άγιου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου
Το πυροβολείο του Γερακάρη

Παραλίες

Παραλία Γνώσπη

Παραλία Πανταζή
Παραλία “Rock Pool”
Παραλία Στούπας

Που θα φάμε

Οι υπέροχες ψαροταβέρνες του χωριού υπόσχονται φρέσκα ψάρια και υπέροχες σαλάτες ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να δοκιμάσει και τα τοπικά καλούδια της περιοχής.

Που θα διασκεδάσουμε

Κατά μήκος της παραλίας του Αγίου Νικολάου, οι επισκέπτες θα συναντήσουν ήσυχα μπαράκια και μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους παρέα με την μαγευτική θέα στην παραλία.

Παραλίες στην περιοχή

Παραλία Γνώσπη

Πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο, θα συναντήσετε μια παραλία, που...

Παραλία Πανταζή

Μια πολύ όμορφη, μικρή παραλία όπου θα την συναντήσετε φεύγοντας...