# ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Γιάλοβα

Η Γιάλοβα Μεσσηνίας βρίσκεται περίπου 7,5 χιλιόμετρα προς τα βόρεια της Πύλου και περίπου 14,5 χιλιόμετρα νότια από την Χώρα. Έχει μηδενικό υψόμετρο και βρίσκεται στην βόρεια ακτή του κόλπου της Πύλου. Κοντά στη Γιάλοβα, προς τα ανατολικά της βρίσκεται η Πύλα σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων, προς τα βορειοανατολικά της το Ελαιόφυτο σε απόσταση 5,5 περίπου χιλιομέτρων και προς τα βορειοδυτικά της το Πετροχώρι και ο Ρωμανός σε απόσταση 7,5 και 7 περίπου χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Ομοίως με το όνομα Γιάλοβα, φέρεται το ιστορικό αγκυροβόλιο στο βόρειο μυχό του κολπίζοντος όρμου της Πύλου. Το αγκυροβόλιο Γιάλοβα βρίσκεται ακριβώς ανατολικά της μεταξύ της βόρειας εσχατιάς της νήσου Σφακτηρίας και της χερσονησίδας του «Παλιού Αβαρίνου» εμπρός από το παραλιακό χωριό Γιάλοβα, η οποία χερσονησίδα καταλήγει στο βόρειο του Κόλπου του Ναυαρίνου, στο Στενό της Συκιάς και το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου ή Κάστρο της Γιάλοβας, σε κοντινή απόσταση από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Προ του αγκυροβολίου της Γιάλοβας προς τα νότια, διακρίνονται ακόμα μέχρι σήμερα υπολείμματα ναυαγίων του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου από την ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η βορειοδυτική ακτή του αγκυροβολίου αποτελεί το προσχωματικό βέλος της μεγάλης ιχθυοτρόφου λιμνοθάλασσας «Νταλιάνη» ή «Νταλιάνι» ή «Ντιβάρι» ή «Διβάρι», ή πιο απλά αναφερόμενη ως Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας. Ετυμολογικά, το όνομα Γιάλοβα, προέρχεται από την ελληνική λέξη αιγιαλός – γιαλός και την τουρκική κατάληξη οβα (= ομαλός, πεδιάδα), δηλαδή ομαλή ακτή. Επίσης στη σερβική γλώσσα, “jalova” σημαίνει άγονη.

Hot Spots

Παλαιόκαστρο Ναβαρίνου

Καταρράκτης Καλαμάρης
Στενωσιά Καταρράκτες

Παραλίες

Παραλία Γιάλοβας
Παραλία Διβάρι
Παραλία Σφακτηρίας
Βοϊδοκοιλιά

Που θα φάμε

Οι υπέροχες ψαροταβέρνες του χωριού υπόσχονται φρέσκα ψάρια και υπέροχες σαλάτες ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να δοκιμάσει και τα τοπικά καλούδια της περιοχής.

Που θα διασκεδάσουμε

Πέρα από τις απίστευτες πεζοπορίες που μπορείτε να κάνετε στο μέρος υπάρχει και η δυνατότητα να κάνετε και μια τρίωρη κρουαζιέρα με το Proti Cruises όπου και θα έχετε και την ευκαιρία να δείτε υπέροχα τοπία και καταγάλανα νερά στο οποία θα μπορείτε να βουτήξετε κιόλας!

Παραλίες στην περιοχή

Παραλία Ντιβάρι

Πολύ κοντά στην Γιάλοβα θα συναντήσετε μια ακτή 4 χιλιομέτρων...