# ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων

Στην Παλιά Καρδαμύλη δεσπόζει ο Πύργος του Μούρτζινου, ο οποίος ανήκε στον τελευταίο καπετάνιο της Μάνης και είναι ένας από τους Πύργους από τους οποίους έχει διασωθεί το μεγαλύτερο μέρος του.

Πιο συγκεκριμένα, διασώζονται η μισογκρεμισμένη τοξωτή πύλη, το Πυργόσπιτο, ο Πύργος, το Σιδηρουργείο, η υπόγεια Στέρνα, το Ελαιοτριβείο και ο Λαχανόκηπος που κάλυπτε τις ανάγκες της οικογένειας.

Ενώ στην είσοδο του Πύργου Μούρτζινου δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος ήταν και η οικογενειακή εκκλησία των Μουρτζίνων.

Ο ναός στην πραγματικότητα ήταν η οικογενειακή εκκλησία των Τρουπάκηδων και των Μούρτζινων.

Η καμπάνα του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στην Καρδαμύλη λέγεται ότι είναι λάφυρο πειρατών. Η βόρεια πλευρά της εκκλησίας ταυτίζεται με το τείχος της Πάνω Καρδαμύλης και τον εξωτερικό περίβολο του συγκροτήματος των Μούρτζινων.

Ο Πύργος του Μούρτζινου, στον οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο των Μούρτζινων, είναι μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης.

Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων στον Πύργο του Μούρτζινου τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν εμφανίζεται στην περιοχή ο γενάρχης των Μούρτζινων, Μιχαήλ Παλαιολόγος.

Τηλέφωνα

+30 2721073638
+30 2721063100 (ΕΦΑ Μεσσηνίας)

Εισιτήρια

Ολόκληρο: €3
Μειωμένο: €2
Ενιαίο Εισιτήριο: €15 – Διάρκεια 3 ημέρες, και ισχύει για: Ανάκτορο Νέστορος, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, Κάστρο Καλαμάτας, Κάστρο Μεθώνης, Κάστρο Πύλου (Νιόκαστρο), Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων.

Ωράριο Λειτουργίας

Σαββάτο, Κυριακή: 08:30 – 15:30
Δευτέρα – Παρασκευή: Κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Μεσσηνίας.

Τσέκαρε και αυτά