# ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Κάστρο Καλαμάτας

Πάνω από τον ποταμό Νέδοντα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης θα συναντήσετε το πανέμορφο κάστρο της Καλαμάτας. Αν και η ίδρυσή του πραγματοποιήθηκε κατά την βυζαντινή περίοδο, η σημερινή του μορφή οφείλεται σε μεγάλη ανακατασκευή του από το Φράγκο πρίγκιπα Γοδεφρείδο Α΄ Βιλεαρδουίνο, στις αρχές του 13ου αιώνα.

Στη διάρκεια του 18ου αιώνα το κάστρο της Καλαμάτας χάνει τη στρατηγική του σημασία, ενώ έχει ήδη εγκαταλειφθεί από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι βανδαλισμοί του κάστρου ήταν ένα σχετικά συχνό φαινόμενο καθώς και οι Ενετοί που το κατέλαβαν από το 1685 μέχρι το 1715 προχώρησαν σε μετατροπές, ενώ το 1825 υφίσταται μεγάλη καταστροφή και από το στρατό του Ιμπραήμ.

Στο Κάστρο της Καλαμάτας έχουν εντοπιστεί ευρήματα που πιστοποιούν ότι εκεί βρισκόταν η πόλη των αρχαίων Φαρών. Στη θέση αυτή χτίστηκε, τον 6ο αιώνα μ.Χ., μικρή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία «Καλομάτα». Ονομάστηκε έτσι επειδή η εικόνα της Παναγίας που αφιερώθηκε εκεί είχε όμορφα, μαύρα μάτια. Από αυτήν λέγεται ότι η περιοχή πήρε το επόμενο όνομά της, Καλαμάτα.

Ο σεισμός του 1986 κατέστησε πολλά τμήματα του κάστρου της Καλαμάτας επικίνδυνα, οπότε το κέντρο του πλέον δεν είναι επισκέψιμο. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μόνο περιμετρικά, εντός του κάστρου και να απολαύσει υπέροχη θέα προς το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας.

Τηλέφωνο

+30 2721063100 (ΕΦΑ Μεσσηνίας)

Εισιτήρια

Ολόκληρο: €3
Μειωμένο: €2
Ενιαίο Εισιτήριο: €15 – Διάρκεια 3 ημέρες, και ισχύει για: Ανάκτορο Νέστορος, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, Κάστρο Καλαμάτας, Κάστρο Μεθώνης, Κάστρο Πύλου (Νιόκαστρο), Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων.

Ωράριο Λειτουργίας

Καθημερινά: 08:30 – 15:30
Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

Τσέκαρε και αυτά