# ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Άγιος Ανδρέας

Ο Άγιος Ανδρέας Μεσσηνίας είναι ένα παραθαλλάσιο χωριό του νομού Μεσσηνίας, που βρέχεται από τη δυτική ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου. Το 1908 αναγνωρίστηκε ως οικισμός της τότε κοινότητας Λογγά και το 1972 προσαρτήθηκε στο χωριό Λογγά. Πλέον το χωριό του Αγίου Ανδρέα ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Αίπειας, του Δήμου Μεσσήνης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η έκταση που καταλαμβάνει το χωριό είναι περίπου 1.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από γεωγραφική σκοπιά, ο Άγιος Ανδρέας ισαπέχει από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής, την Κορώνη και το Πεταλίδι με 12 χιλιόμετρα απόσταση.

Ο Άγιος Ανδρέας Μεσσηνίας είναι ένας τουριστικός προορισμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και χαρακτηρίζεται για τις παραλίες, την μεγάλη ποικιλία σε υποδομές φιλοξενίας ή εστίασης, την ψυχαγωγία των παιδιών στην παιδική χαρά καθώς και μία μικρή μαρίνα όπου ελλιμενίζονται μικρά σκάφη και ψαροκαΐκια. Επίσης υπάρχουν και δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 200 οχημάτων, στο νότιο και βόρειο μέρος του χωριού. Για πολλά έτη και μέχρι το 2009, λειτουργούσε δίπλα από την παραλία του Αγίου Ανδρέα ένα οργανωμένο camping το οποίο πια δεν λειτουργεί.

Hot Spots

Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
Περιφραγμένη παιδική χαρά και γηπεδάκι μπάσκετ
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
Μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ)
Φαρμακείο
Mini market
Φούρνοι – Ζαχαροπλαστεία
Εστιατόρια – Καφετέριες – Μπαρ
Κρεοπωλείο
Βενζινάδικο σε απόσταση 2 χλμ στην περιοχή της Επισκοπής
Πρακτορείο ΟΠΑΠ

Παραλίες

Παραλία Αγίου Ανδρέα
Παραλία Χράνων
Παραλία Χωμάτι Περούλια
Παραλία Περούλια

Που θα φάμε

Αν και το χωριό καλύπτει μόλις έκταση 1,5 χιλιομέτρου προσφέρει αρκετές επιλογές νυχτερινής διασκέδασης καθώς τα ήσυχα ποιοτικά μπαράκια προσφέρουν εύγευστα κρασιά και προσεγμένα ποτά.

Παραλίες στην περιοχή

Παραλία Περούλια

Μια χρυσή άμμος 1,5 περίπου χιλιομέτρου, υπέροχα νερά, πυκνή βλάστηση...

Παραλία Χράνων

Λίγο πιο μακριά από την Καλαμάτα, καθώς βρίσκεται σε απόσταση...