Search
Close this search box.

# ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΜΟΥΣΕΙΑ

Κάστρο Κορώνης

Το Κάστρο της Κορώνης δεσπόζει πάνω από την όμορφη κομώπολη της Κορώνης και είναι πραγματικά μαγευτικό.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά κάστρα της χώρας μας και μάλιστα συνεχίζει να κατοικείται έως και σήμερα!

Μέσα στο κάστρο υπάρχει μικρός οικισμός με ιδιωτικές κατοικίες και καταλαμβάνει μία έκταση 62 στρεμμάτων. Χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα, από τους Ενετούς, πάνω στα ερείπια Βυζαντινού φρουρίου.

Τον Αύγουστο του 1500, κατελήφθη από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’ και οι κάτοικοι της Κορώνης, έχοντας τρομοκρατηθεί από το γεγονός, παραδόθηκαν στους Οθωμανούς. Στην συνέχεια, το 1715, το κάστρο πέρασε στην κυριαρχία των Οθωμανών όπου και εγκαταστάθηκαν Οθωμανικές οικογένειες, ενώ οι Ελληνορθόδοξοι κατοικούσαν εκτός των τειχών. Το 1770, το κάστρο βομβαρδίστηκε από τους αδελφούς Ορλώφ.

Στη συνέχεια, ο ναός μετατράπηκε σε Οθωμανικό τέμενος και στους νεότερους χρόνους, σε Ορθόδοξο ναό. Στο δυτικό άκρο του κάστρου ο επισκέπτης μπορεί να δει την Μονή του Τιμίου Σταυρού που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Εντός του μοναστηριακού περιβόλου σώζεται ένας οκταγωνικός πύργος. Κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και πρόκειται για το υψηλότερο σημείο του κάστρου. Στο εσωτερικό του Κάστρου της Κορώνης διασώζονται επίσης αρκετοί λαξευτοί τάφοι, υπόγειες θολωτές δεξαμενές για την συλλογή βρόχινου νερού, ένα Τουρκικό χαμάμ, Βενετσιάνικες στέρνες, καθώς και το λεγόμενο Ρεσάλτο. Πρόκειται για μία μαρμάρινη στήλη εις μνήμην των Ελλήνων πεσόντων της 28ης Φεβρουαρίου 1824, οι οποίοι προσπάθησαν να καταλάβουν το κάστρο από τους Τούρκους, βρίσκοντας, όμως, τραγικό θάνατο.

Εάν επισκεφτείτε την Κορώνη, το κάστρο της είναι πραγματικά μια επίσκεψη που δεν θα πρέπει να χάσετε καθώς πέρα από όλα τα παραπάνω, η θέα που προσφέρει από ψηλά είναι απλά μαγευτική!

Η επίσκεψη στο κάστρο μπορεί να γίνει όλες τις ημέρες της εβδομάδας από το πρωί έως τη δύση του ηλίου.

Ελεύθερη είσοδος

Τσέκαρε και αυτά